Tuesday, June 23, 2009

Anak lahir cepat dari jangkaan kita

Lama tak mencoret.Bukan apa, cuma ada hal yang tidak boleh di elakkan.Bagaimana ya kalau anak yang kita bakal lahirkan, lahir lebih cepat dari jangkaan kita ? Kedua-dua anak saya lahir lebih cepat dari jangkaan.Anak yang pertama cepat 30 hari dan anak kedua cepat 20 hari.Anak pertama dulu tidak menjadi masalah tapi bagi anak yang kedua pula lahir tanpa saya duga begitu cepat die nak keluar. Kisahnya bermula pada tanggal 20 hari bulan.kami sekeluarga memang hantu durian.isteri saya makan juga tapi tidak banyak lah sebab sudah ditegur oleh saya. Lepas makan kami bersama anak pertama yang berusia 1 tahun 4 bulan sempat pergi ke Tesco lagi untuk berbelanja barangan dapur. Pada pukul 4 pagi isteri mengejutkan saya dari lamunan.katanya dia sudah sakit perut hendak bersalin.Kelam kabut saya menghantarnya ke hospital.masuk dalam hospital terus bersalin.Alhamdulillah dapat anak lelaki yang sihat lagi.Kesian juga saya tengok dia melahirkan anak.Ye la setahun sekali. sedang duduk termenung sementara menunggu isteri siap dijahit oleh jururawat baru saya teringat yang semua barang keperluan bayi dan ibu belum disiapkan lagi.Barang bayi seperti kelambu ,tuala dan beberapa lagi masih belum di beli.Manakala barangan ibu seperti setbersalin juga masih tiada.Paling teruk lampin pakai buang juga dibeli semasa dalam perjalanan ke hospital. Nasib baik isteri saya boleh tahan lagi masa tu. Nasihat saya beli lah barangan keperluan untuk bayi dan ibu jika sudah hampir due date kerana kita tidak tahu bila anak kita akan keluar walaupun ada due date dia.kadang kadang cepat, kadang kadang lambat.

Saturday, June 13, 2009

Anak yang ku sayang.

Siapa tidak saying anak? Kucing pun tahu saying anak inikan manusia.Tapi yang hairannya ada juga kedengaran tentang kes-kes pembuangan anak.Macam yang saya selalu dengar dari rakan pejabat saya yang umurnya sudah mencecah 43 tahun dan usia perkahwinan dah 15 tahun apabila mendengar pembuangan bayi, beliau mengatakan lebih baik diberi kepadanya sahaja (kerana beliau belum dapat cahaya mata atas sebab kesihatan).
Alhamdulillah berkat doa dan usaha mereka suami isteri , pada tahu lepas mereka dikurniakan cahaya mata perempuan.Muka sebijik macam anak Jepun.
Yang dapat anak di buang-buang, yang tidak beranak nak anak.Dunia macam-macam sekarang. Yang Penting sayangilah anak kita sepertimana ibu bapa kita menyayangi kita.
There was an error in this gadget